打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題疑難] 關於顯卡

關閉 [複製鏈接]
顯卡要幾多MB先see到塗?
回復

嚴格黎講....
顯可以分為agp 同 pci-e
agp 有部份可以see到 mb 數
應該128mb(部份see 到)
256mb and 512mb(全部see 到)
但係 32mb 64mb都係see 唔到

pci-e 的大多數都see 到
因為pci-e 最低都係128mb...

so....之後哥d 自已諗啦
回復 支持 反對

嚴格黎講....
顯可以分為agp 同 pci-e
agp 有部份可以see到 mb 數
應該128(部份)  256 (大部份)  512(全部)
但係 32 64 都係see 唔到

pci-e 的大多數都see 到
因為pci-e 最低都係128...

so....之後哥d 自已諗啦 ...
毒男毋需愛 發表於 12-12-2009 22:00

你想講咩-_-
全部完仲有部分同大部分?

你講緊個"MB數"係咪指現存ar-,-

agp同pci完係咪仲有個onboard呢@v@?!
回復 支持 反對

sorry....理解錯左姐...!哈

on board的係最低的
32-64mb 的
(都有512mb..)<<<強勁的底板
回復 支持 反對

要display支援shadow 3.0先睇到塗鴉
好似我用緊onboard display有256MB,但最多支援shadow 2.0所以一樣睇唔到塗鴉........
回復 支持 反對

一般黎講nvidia有6系以上應該都冇問題
ati我冇用開, 好難講
回復 支持 反對

嚴格黎講....
應該128mb(部份see 到)
256mb and 512mb(全部see 到)
但係 32mb 64mb都係see 唔到
毒男毋需愛 發表於 12-12-2009 22:00

再嚴格d黎講...
display卡強唔強唔係睇mb^^
睇核心時脈,記憶體時脈
當然 有d game需要多d既mb
但係 display卡既mb 只係暫時儲存d野 完全唔關勁唔勁事^^
好似我用緊onboard display有256MB,但最多支援shadow 2.0所以一樣睇唔到塗鴉........
芷盈 發表於 12-12-2009 22:33

咁你又錯啦...
唔係shadow3.0都睇到塗...
好似我咁 我有第部機 ati9600xt
玩光線都好順 又睇到塗 但可惜 個風扇無左1個葉

呢個更荒謬...
內置顯卡 同獨立顯卡唔同...
內置顯卡 比你支援到shadow3.0都睇唔到塗...
除非 amd板 785g啦 呢塊內置顯卡唔算廢
回復 支持 反對

再嚴格d黎講...
睇核心時脈,記憶體時脈
但係 display卡既mb 只係暫時儲存d野 完全唔關勁唔勁事^^

咁你又錯啦...
唔係sha ...
c73e74 發表於 12-12-2009 23:07

785個ONBOARD好吸引@@

再嚴格D黎講 顯卡勁唔勁係睇佢個核心 xD
話說世界上有様野叫 高頻醒目XD
回復 支持 反對

再嚴格d黎講...
睇核心時脈,記憶體時脈

咁你又錯啦...
唔係sha ...
c73e74 發表於 12-12-2009 23:07
785都唔係最勁,790GX先係最勁,顯卡要勁就睇粒GPU解碼夠唔夠快
回復 支持 反對

785都唔係最勁,790GX先係最勁,顯卡要勁就睇粒GPU解碼夠唔夠快
yinss 發表於 13-12-2009 10:18

790GX用邊粒?_?
785用緊4200?_?
加上你用得790GX都會加display挂-_-
回復 支持 反對