樂古Nakuz

標題: 大家分享一下各天王/神/主/將軍 高雙抗的穿法 [打印本頁]

作者: 天下乂無雙    時間: 10-5-2017 19:40
標題: 大家分享一下各天王/神/主/將軍 高雙抗的穿法

大家都開始討論緊雙抗平衡的事
小弟都係好重視E點
所以希望集合大家各天王/神/主/將軍 高雙抗的穿法
希望大家可以提供俾大家參考參考
最好有埋圖片@@

PS:注意本貼唔係FOR大家爭論雙抗平衡好 定 著完整一套好D
只係FOR重視雙抗的玩家提供穿裝方法一齊進步

我自己咁著
台主        30        50        欠20物                太        照3       
麒麟        80        80        平                        天        天3       
天使        30        70        欠40物                天        帝3       
巨        40        60        欠20物                太        照3       
燕        40        80        欠40物                天        帝3       
祖        65        35        欠30法                天        照3       
賽        55        55        平                         天        天3       
花        20        80        欠60物                帝        帝3       
金        70        30        欠40法                天        照3       
MP女                欠20物                太        照3       
陰                        平                        太        照3       
念                        平                        太        照3       

西槍        50        50        平                        太        照3       
虎天        90        90        平                        天        天3       
白虎        80        40        欠40法                天        照3

作者: ko59595    時間: 10-5-2017 21:40
我講一個特別D既例子
台男1轉 著天王套係最平衡 但物抗會偏低 因為物抗比較重要 所以會混穿 220太皇頭甲+天照3寶
我印像中其它都係著一套套裝已經可以達到雙抗180以上
仲可以利用武器加多5%打抗 部份鬼道武器 有錢就買埋盤古套

無聊既可以睇下人地韓仔點玩 睇下係咪好似我講既咁

希望你進步 脫離冰城啦
作者: 基~拉~仔    時間: 11-5-2017 00:52
燕 太皇220 加天王3寶                      金2 天王套                   王2   太皇220加天照3寶         
作者: jchiu312    時間: 11-5-2017 05:26
其實如果係台巨, 已經唔洗擔心 裝既問題, D裝甘平X_X
作者: henryns    時間: 11-5-2017 20:53
1.建議改1改
天=天王定天照  1套就直接寫天王套咁

2.寫埋最終抗性 初始既就唔洗寫啦
E.G 台男 220太頭甲+天照3寶 (計埋盤古之後既抗性 如果計埋武器5%最好寫埋出泥)
185物190魔咁(假設 我唔知)

3.雖然有武器加5%物抗 但係台男係唔會用
因為用鬼弓同祝斧可以召1隻野好好多
作者: E~W~R    時間: 12-5-2017 09:47
jchiu312 發表於 11-5-2017 05:26
其實如果係台巨, 已經唔洗擔心 裝既問題, D裝甘平X_X

如果喺國巨 都唔洗擔心 根本冇可能砌到咁 有d裝冇出,有出就好貴x_x
作者: arhoronald    時間: 12-5-2017 11:38
E~W~R 發表於 12-5-2017 09:47
如果喺國巨 都唔洗擔心 根本冇可能砌到咁 有d裝冇出,有出就好貴x_x

其實天王裝依家來講真係最實用,真算一隻低物防既兵來講上左天王,上埋龜符土精都會去到頂防
如花/燕上天王都夠晒防
問題在於屬性,打得快慢,不過係其他服既天王,整夠12套都好難,夠你玩足1-2年
作者: foolruner    時間: 12-5-2017 15:04
ko59595 發表於 10-5-2017 21:40
我講一個特別D既例子
台男1轉 著天王套係最平衡 但物抗會偏低 因為物抗比較重要 所以會混穿 220太皇頭 ...

其實我會反而不著重物抗,因為一擊通常幾高抗都無可避免,所以只能用操作來防備

而且難以一概而論之
例如我玩明女,因為高回血,我會選擇衡推上去,天王套都有165物抗,應該都夠
又例如智台女,一開始反正狂爆天使,寧可低一些都要平衡抗,因為一旦減攻,就低抗都不怕
如果血台女,直接用密套撐血,反正都不會讓怪近身
再加上精靈等補充,都難以一概而論述

不過算是較高興,終於喚醒港玩家對抗性的重視

PS:再一特例…日女幾高抗都會死,不知是否心理作用
作者: arhoronald    時間: 12-5-2017 17:54
foolruner 發表於 12-5-2017 15:04
其實我會反而不著重物抗,因為一擊通常幾高抗都無可避免,所以只能用操作來防備

而且難以一概而論之

天王得140物,明女得10  加埋150 加多武器5% 盤古5%
我諗你應該記錯左唔係165  應該160左右
作者: 無奈試試    時間: 12-5-2017 18:37
看情況,不是主力的兵最好就是像大家說的抗平衡
但也有例外,像主角做主力就唔會用220太頭甲

加智/力,血會好少,抗高感覺作用唔大
220杖計智 玄冥槍/七支刀計力
配對應裝會勁D
我會生死/符/天使保命
像台男全法都秒回幾千,生死埋都夠做

有D技,像日男,本身就唔岩打暴走
打暴走不如諗點打2-3隊沙漠麒麟
召野頂就OK,主角離遠出技算

生死左明男著司令頭甲都冇所謂
都唔易死,如果司令頭甲用杖仲會勁D
作者: arhoronald    時間: 12-5-2017 18:48
無奈試試 發表於 12-5-2017 18:37

你主角做主力通常個陣缺好多野,同埋升到既野好有限,唔似天王咁大力
所以天照裝打通冰肥就OK
作者: 天下乂無雙    時間: 12-5-2017 19:13
睇黎大家都鐘意爭論

我就係驚你地會係度嘈,一開貼已經打到明.....
PS:注意本貼唔係FOR大家爭論雙抗平衡好 定 著完整一套好D
只係FOR重視雙抗的玩家提供穿裝方法一齊進步

唔重視雙抗的其實唔需要說服我地E班重視雙抗的人....大家各有取向姐
我地都唔會叫你改變去重視雙抗......
作者: arhoronald    時間: 12-5-2017 19:24
天下乂無雙 發表於 12-5-2017 19:13
睇黎大家都鐘意爭論

不過你唔係通常一套天王/黃帝頂到低,我覺魔防個邊都唔可以太低,著左220/混穿好似差D魔防
始終有精多20,魔防精靈我通常唔用,都係帶風火土精咁樣多
打個比如如果你隻沒200魔防都好難去到頂防,通常後面D怪有陰念
我個人比較唔鐘意混著,始終魔防太低,除左明女依D特別例子,我都係比較鐘意穿死一套
作者: ko59595    時間: 12-5-2017 20:25
無奈試試 發表於 12-5-2017 18:37

明你意思 不過如果需要用到主角做主力既話 計強度肯定首推明男 加抗加力加血
明男既情況 其實個抗性就太高(成隻天王咁) 著咩裝都唔會低(只要係高LV裝)
通常都會建議明男用天照套配句刀  如果唔出馬 唔出印象 我相信無主力比明男句刀勁(聽聞後尾nerf左句刀 有錯請指教) 賽3可能勁d
作者: ko59595    時間: 12-5-2017 20:28
foolruner 發表於 12-5-2017 15:04

而且難以一概而論之

信我 如果你隻王巨漢去到250lv 一擊必殺唔會死  
相信大家有時都會見人去冰城2f 見到人地團練冰槍冰樹 冰槍冰肥   冰槍就係有一擊必殺(好痛 )
作者: 無奈試試    時間: 12-5-2017 22:33
arhoronald 發表於 12-5-2017 18:48
你主角做主力通常個陣缺好多野,同埋升到既野好有限,唔似天王咁大力
所以天照裝打通冰肥就OK ...

係,打冰肥比較易,抗要求唔大,主要法抗
但我諗都有一半人唔用天王兇獸
所以都睇咩需求,主力既程度

作者: 無奈試試    時間: 12-5-2017 23:05
ko59595 發表於 12-5-2017 20:25
明你意思 不過如果需要用到主角做主力既話 計強度肯定首推明男 加抗加力加血
明男既情況 其實個抗性就太 ...

明男高抗高血,出裝都易
另外台男明女,生死左,因為有回血,都可以
其實220杖同明男用句刀差不多
兩把都用過
打冰肥,最多差句刀一下,但句刀要MP女回
所以台男明女全法都做得主力
其他主角做主力好豆腐
有諗過,印女(贊歌+20%攻)用七支刀
不過印女加力都係好易死
要印狐加生死
作者: wingwing999    時間: 12-5-2017 23:10
我自己著裝要求就係盡量令到雙抗200
邊樣夠200就停,幫補另一樣
然後打咩怪決定出咩精(+20%), 再加埋高加巨(+80%)
基本上就到左頂抗(300%),再堆上去就無意思

舉個例, 我燕會著220太+密3寶 (密3寶/天王3寶總抗比其他3寶高,推介)
雙抗去到210/205, 超級無敵硬,
天使都係, 220太+密3寶,雙抗200/195 (加埋盤古就205/200)
天使唔建議著220太+天照3寶, 原因打抗太低(180), 加埋精+高金巨都上唔到300

作者: arhoronald    時間: 13-5-2017 06:45
wingwing999 發表於 12-5-2017 23:10
我自己著裝要求就係盡量令到雙抗200
邊樣夠200就停,幫補另一樣
然後打咩怪決定出咩精(+20%), 再加埋高加巨( ...

其實真係265定唔知270係頂抗,但大多數都有-抗比你去到基本頂抗沒咩用
我好同意你既諗法
其實有多小小錢唔洗混裝著,可以直接天王一套屬性比較好,然後加張龜符
就算175物抗都可以去到300頂
作者: henryns    時間: 13-5-2017 06:56
天下乂無雙 發表於 12-5-2017 19:13
睇黎大家都鐘意爭論

咁你改呀..睇到好頭暈
作者: henryns    時間: 13-5-2017 06:59
ko59595 發表於 12-5-2017 20:28
相信大家有時都會見人去冰城2f 見到人地團練 ...

求生死是但1隻野去頂印南條蛇變身後既1擊必殺
再唔係頂幾隊日先祖石既騎弓  蒙古小怪既普攻

唔可以用龜天 台女熊同鷹 其他自便

你想講既頂到最多頂到1 2隻爆1擊必殺  如果唔好彩成隊一齊爆都係要死
作者: henryns    時間: 13-5-2017 07:00
arhoronald 發表於 12-5-2017 11:38
其實天王裝依家來講真係最實用,真算一隻低物防既兵來講上左天王,上埋龜符土精都會去到頂防
如花/燕上天王 ...

0基礎雙抗既兵始終唔夠
雖然你兵陣唔會有
作者: arhoronald    時間: 13-5-2017 07:02
henryns 發表於 13-5-2017 06:59

個時我一來升LV蒙一路打真三國斬
見佢得反隻騎弓沒理到去禁真三斬,點知禁完反來睇 7萬既柱爆左,真係O左...
佢D騎弓射落既傷,好Q痛但又唔係一擊必殺唔知咩傷來
作者: jchiu312    時間: 13-5-2017 08:15
arhoronald 發表於 12-5-2017 11:38
如花/燕上天王 ...

可惜 國巨 冇依家野................
作者: jchiu312    時間: 13-5-2017 08:20
E~W~R 發表於 12-5-2017 09:47

講得岩, 冇甘屈機有冇甘屈機既好處 哈
作者: arhoronald    時間: 13-5-2017 08:31
jchiu312 發表於 13-5-2017 08:15
可惜 國巨 冇依家野................

國巨應該就沒黃帝,天王都應該有,其實有幾多隻兵真係要上黃帝.實用既一隻都唔洗黃帝,
作者: henryns    時間: 13-5-2017 11:17
arhoronald 發表於 13-5-2017 07:02
個時我一來升LV蒙一路打真三國斬
見佢得反隻騎弓沒理到去禁真三斬,點知禁完反來睇 7萬既柱爆左,真係O左.. ...

我都唔知蒙古個3隻小怪邊隻打人最痛 反正比佢打痛到痴線
感覺上仲勁過沙虫同沙馬仔幾倍
作者: wingwing999    時間: 13-5-2017 18:42
arhoronald 發表於 12-5-2017 19:24
不過你唔係通常一套天王/黃帝頂到低,我覺魔防個邊都唔可以太低,著左220/混穿好似差D魔防
始終有精多20,魔 ...

我明你講咩, 個20%抗可以用龜符彌補,好處係著完整套,屬性/戰力高
但頂抗著法+羊符始終係耐打d
因為好多召喚物(如毒蛇/熊)本身已經係頂抗, 再加20%就無意思
而如果自己既將帥少20%抗(300->280),承受傷害大約多70~80%
但用羊符, 多100%血, 相比用龜符,  "有效血量"會更高
(有效血量 = 傭兵死前承受攻擊的次數)
作者: arhoronald    時間: 13-5-2017 19:22
wingwing999 發表於 13-5-2017 18:42
我明你講咩, 個20%抗可以用龜符彌補,好處係著完整套,屬性/戰力高
但頂抗著法+羊符始終係耐打d
因為好多召 ...

羊符個個血量盾來,台柱/明女補唔反,
你直接放一下全智天使實際好多,
個人覺得比條虛血你唔實用
講得唔好聽d我隻天使1.5m法禁兩下係你張羊符有多.真係裝左同沒裝分別
同埋頂抗270左右,去到提3個d實有-抗所以最好去到290左右抗會好d
作者: ko59595    時間: 13-5-2017 21:29
henryns 發表於 13-5-2017 06:59

咁你講既印南同日先祖 我又真係未試過既
但我就試過 松巴,冰槍 之類既一擊必殺 係好痛 但唔係完全坦唔住 如果清得慢 比幾隊咁圍住爆 咁死都唔出奇既
但因為咁就唔重視雙抗? 著岩起碼打到 但唔可以企定定 唔還手比人射滿面  但著唔岩 你比人射一下都可能收皮
作者: jchiu312    時間: 14-5-2017 07:40
arhoronald 發表於 13-5-2017 08:31
國巨應該就沒黃帝,天王都應該有,其實有幾多隻兵真係要上黃帝.實用既一隻都唔洗黃帝, ...

我知有 火牛, 密 果D
作者: jchiu312    時間: 14-5-2017 07:41
arhoronald 發表於 13-5-2017 08:31
國巨應該就沒黃帝,天王都應該有,其實有幾多隻兵真係要上黃帝.實用既一隻都唔洗黃帝, ...

我知有 火牛, 密, 司令 果D
作者: jchiu312    時間: 14-5-2017 07:42

我知有 火牛, 密, 司令果D
作者: 天下乂無雙    時間: 14-5-2017 08:55
其實幾多人睇得明我個貼ga目的?
分享最高雙抗穿裝方法,唔係仲係度討論雙抗重唔重要。。。。。,,
作者: foolruner    時間: 16-5-2017 09:58
ko59595 發表於 12-5-2017 20:28
相信大家有時都會見人去冰城2f 見到人地團練 ...

冰肥的一擊都廢

我試過,247馬開武4M8左右血,王巨232級,210左右全智天使,土精
打印南,受一擊爆膜剩10XX血

冰肥圍攻,連膜都擊不破
作者: foolruner    時間: 16-5-2017 10:00
天下乂無雙 發表於 14-5-2017 08:55
其實幾多人睇得明我個貼ga目的?
分享最高雙抗穿裝方法,唔係仲係度討論雙抗重唔重要。。。。。,, ...

最高雙抗不是220太+天照3寶?數值直接可以證明一切吧

不過我倒是會選擇谷法抗用土精補
作者: ko59595    時間: 17-5-2017 00:30
foolruner 發表於 16-5-2017 09:58
冰肥的一擊都廢

我試過,247馬開武4M8左右血,王巨232級,210左右全智天使,土精

冰肥無一擊 係冰槍  姐係平時係2F 有幾個位既冰樹同冰肥無人打 因為入面混左冰槍係入面 我敢講你呢個配陣 打唔到混左冰槍既暴走團
作者: ko59595    時間: 17-5-2017 01:11
foolruner 發表於 16-5-2017 10:00
最高雙抗不是220太+天照3寶?數值直接可以證明一切吧

不過我倒是會選擇谷法抗用土精補 ...

所有將帥 主角 天生抗性都唔同 所以要達到抗性平均 唔可以用死一套  
明女就係好例子 你唔著帝套 物抗係極低      
再者我都係認為法抗無咁重要  如果純法攻無物攻既練功點就只有冰樹冰蟹 但呢種怪有幾RJ 我唸大家都體驗過  
有冇必要谷到200幾法抗 然後再去打佢?(同時你都無其它選擇 因為你無物抗)
具體你要我講幾多法抗先夠打冰樹冰肥既暴走 我都答唔出 要睇埋打既速度
但我經驗就帶過好多個1轉主著海王套裝既 能保佢地不死 佢法抗我相信唔高過150%
當然咁安全都係因為我有250金時敏同250天使
點解我建議要抗性平均/物抗高些少? 就係因為當我玩到封頂果陣 我假設全陣雙坑都180%(未計金巨)
打暴走會有難度既怪都係物攻 佢地用既魔攻其實唔太痛 提3F 飛機就係一個例子 最痛係個飛輪不停轉 仲有遺海寺院白馬都係物攻痛
180%魔抗配250金時敏 已經可以做到唔放天使 剩放回血都保到命(曾實驗過)
你前面講過你係會將抗性集中係魔抗 因為你覺得物攻技能有好多都坦唔住 當然我覺得有部份係你未夠高LV 所以未坦得住 當然都有D直接秒(提3 BOSS) 始終都要有D難度既 蒙古咪因為咁而出現
但你既玩法 我當然唔認同啦:  講真你呢個兵陣即使唔谷晒魔坑 你將雙抗平均晒 我敢講你都一樣打到冰樹冰肥暴走  同時又可以打到更多怪

如果唔信我講話坦到果堆怪既 其實可以上YOUTUBE搜尋下韓仔點玩巨商

作者: foolruner    時間: 17-5-2017 09:32
ko59595 發表於 17-5-2017 00:30
冰肥無一擊 係冰槍  姐係平時係2F 有幾個位既冰樹同冰肥無人打 因為入面混左冰槍係入面 我敢講你呢個配 ...

右上嘛,經常在那邊升級
作者: foolruner    時間: 17-5-2017 09:43
ko59595 發表於 17-5-2017 01:11
所有將帥 主角 天生抗性都唔同 所以要達到抗性平均 唔可以用死一套  
明女就係好例子 你唔著帝套 物抗 ...

「你呢個兵陣」其實我並未提過兵陣 你會否認錯人

雙抗平衡向來是我提倡的(兩個讚同同一論點者,居然會不停爭論 )

不過有時都要看你全陣如何佈置的,例如我一向叫人用天王套,而非血智總和更高的天照套,也不會是只有物抗的皇帝套

例如部分人無錢買225套,用低級套裝,不如只顧點數,打單隊不群刷
又例如馬已經高抗,不如著重威力(密套)
再例如龜天冰怪清怪能力極強,受攻擊機會較低,改選天照
再再例如雀天平衡底抗(雙90),又是否應該用平均抗的天王套?

雖然我覺得香港人玩遊戲大部分都好差(由當年真冰年代大家無論如何勸,都選台男已經知)
但泡菜不屬於權威之列
作者: wingwing999    時間: 17-5-2017 16:39
foolruner 發表於 17-5-2017 09:43

雙抗平衡向來是我提倡的(兩個讚同同一論點者,居然會 ...

最後個點好同意
人地韓巨好心出隻印狐出黎+一堆新補血帥(例如劉邦/四冥覺醒)
就係想大家試多D玩法, 唔好個個都台男
但偏偏D人思路係嫌補得唔夠多
而唔係去考慮點樣令自己扣少D血(雙抗高D), 唔好過份依賴台柱
個論點已經唔係補血, 係如果大部份人都係台男, 咁會玩少好多野
有幾多人試過朝男/朝女減速+許3輕鬆秒王? 有幾多人玩過極限日男?
又有幾多人玩過極限黃牛/甲馬+印女?
作者: siuhong23    時間: 17-5-2017 18:41
好似幾好研究下先
作者: ko59595    時間: 17-5-2017 19:10

你上面提到你天使210 全智  王巨23X 等等  
我針對既係你前面話明女用天王套   我順便幫你查埋 明女天王套150%物抗 你話夠
之後你既說話令我得出  因為一擊必殺太勁 所以點谷都無用 所以你選擇150%物抗就足夠
呢樣野我唸無得拗 明女如果想更坦 一定係著皇帝套 你認同嗎?

你下面提到 馬同天王既配裝 我就特別講下 你係岩既 唔需要故意配 因為抗性比將帥高 例如我持國 就鐘意帝戒加帝套 最多既智力同力量 達到最高威力
假設將帥雙抗係180%-190%   天王通常點配都過200%  我認為兵陣係缺一不可 王巨 金時敏 天使  隨便死一隻都滅團 天王特別高都無意思

你下面講到無錢 如果有能力買到210既話 其實都唔會差225太多

然後你講無錢 注重點數, 我認知台巨 無錢就一定玩海王套(根本無得簡啦 早期最好用係得呢套姐)     
高LV D就 毀套 司令套 之類  (呢個就可以跟下抗性著)

最後強調多次 我係唔認同你話物抗無必要谷上去 而明女著天王套150%物抗就夠  
都係果句 冰樹冰肥係魔攻 佢有幾R  大家都知 有需要放棄物抗唔要抗魔抗?

泡菜權唔權威 我就唔討論 但台巨就肯定低質  隨便搵一個玩家都係外掛升上去既
作者: arhoronald    時間: 17-5-2017 20:02

其實只要有170物防就OK,其他靠巨同精靈/盤古/龜符
170+85(250巨)+20+20+5 都300物防
作者: arhoronald    時間: 17-5-2017 20:03
wingwing999 發表於 17-5-2017 16:39
最後個點好同意
人地韓巨好心出隻印狐出黎+一堆新補血帥(例如劉邦/四冥覺醒)
就係想大家試多D玩法, 唔好 ...

極限日男我試過同依家既明凶差唔多力,真係幾爽,但下版好似明凶又勁反,日男應該比唔上
作者: foolruner    時間: 18-5-2017 13:55
ko59595 發表於 17-5-2017 19:10
你上面提到你天使210 全智  王巨23X 等等  
我針對既係你前面話明女用天王套   我順便幫你查埋 明女天 ...

210天使+23X王巨都未成陣

我從未否定物抗之用,但太多問題影響配裝不一一舉例
所言者,是不可一概而論,偏聽則暗

至於密套價,我對行情不太瞭解
只知道當時8000M一套毀,7E一套密,18-21E(有升有跌)一套天王,天照皇帝更貴,不是我能染指的,直接不予關心

我也是從低級升起的
其實現在主流裝備都谷法抗,顯得物抗重要
當你主等級/金錢只能上石鬼鳳套,當你合一隻龜/虎未夠210,你就會明白冰樹的R,其實都很恐佈

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://2nt2006615ent2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2