打印 上一主題 下一主題
收起左側

大學選科POST

RE: 大學選科POST

係咩?
http://www.polyu.edu.hk/as/ep_ft/explan.htm

我見佢係統一左點計分的

可能佢會CONSIDER 你語文D 科重D LA

都OK la 個分,不過我點都會retake pure maths , 只係時間問題-。-

如果你要講名氣,一定係 ...
Zend 發表於 8-2-2009 07:51 PM

點解要retake? =.=
都入左u....

老老實實,我由f4到宜家,問自己,志願係咩...
我一次都答唔到....
只希望讀d自己喜歡的~~
回復 支持 反對

我result不錯?  yu哥先係勁人喎
我擺明係hea考al 因為engine無人同我爭 哈哈
我係hku的 eee
回復 支持 反對

我result不錯?  yu哥先係勁人喎
我擺明係hea考al 因為engine無人同我爭 哈哈
我係hku的 eee
adamsteve 發表於 9-2-2009 01:55

請問
yu哥是...?...

wa hku正呀....
我都好想入......
ue要d呀!!!  (我retake左ce eng都係lv4渣=.=)
回復 支持 反對

其實大學世界排名同間大學會唔會有多d名校/大機構做exchange/internship 有無d咩關係
今年CU同HKU排名也相差甚遠
回復 支持 反對

HKU 歷史都遠過CUHK唔少
同埋名氣的野,好多都唔係講學生QUALITY, 而係教授

避免大學之間的討論會比較好

不過講講座同資源,HKU都好好同好多
不過學生整體,應該中大強d
看下jupas data 都分到下,特別BUSINESS
回復 支持 反對

hku business新開 唔係咁叻
學生黎計hku其實好多都唔算太勁
應該話 揀科哥陣唔應該純講間大學整體點樣
應該睇間大學ge專長   浸大係差過中大 但係佢地音樂同傳理系就係最好ge
各有各強項ge
回復 支持 反對

minor係咪只可以minor一科
回復 支持 反對

said before
回復 支持 反對

我想問334入大學係咪會增加學位,加幾多
算唔算離題-.-
回復 支持 反對

咁又唔係咁講既..
收生成績只係評論個學生考試叻唔叻姐~
較高分未必比其他人優勝,要全人發展MA~
所以先有人話咩"高分醒目" (呢個TERM都幾衰下= =,無意冒犯多A者...)

我覺得考生唔係死讀之下
係AL考到 BC AVERAGE OR ABOVE
都算好叻架啦~~

-------------------------

ADAMSTEVE 版主~
你有無FD讀HKU SOCIAL SCIENCE/ART ?
SOCIAL SCIENCE黎講
JUPAS個分,25% 到50% 個RANGE都好大下...
無咩希望-.-太高了

ART都要BC AVERAGE呀....OMG~
回復 支持 反對