打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術討論] 樂古會員forgetid入一入黎

樓主你都識講係刑事案,
刑事案係唔可能庭外和解.
因為刑事案係代表成個社會落Charge, 唔係代表你.
所以就算告得入, 報案人都唔會拎得返D錢.

你可以銷案, 警方會記錄你既要求,
但查唔查, 告唔告唔係你話事, 而係警方.

如果你要拎返$2060, 就係追討賠償既民事案,
就可以庭外和解, 若果勝訴民事法庭就要佢比返錢你,
但係民事法庭勝訴定敗訴都唔影響警方刑案,
即話就算你拎得返D錢警方仍然可能會落Charge,
因為民事同刑事係兩個分開既法律程序.
回復 支持 反對

我好想知呃d乜。。。2千銀
買ac?
回復 支持 反對

樓主你都識講係刑事案,
所以就算 ...
瘋了!之比~ 發表於 28-2-2016 02:05

如果佢肯主動賠返d錢比我,咁我就會考慮銷案
有佢銀行卡號碼,只要警察接受係刑事案處理
就可以要求銀行提供客戶個人資料做拘捕同撿控
當然警察受唔受唔係我話事,不過如果佢想攞呢個機率黎賭,咁就祝君自重啦
除非佢著左草返大陸,否則一拎到個人資料就肯定捉到人
最後提一提,詐騙最高可以坐14年,留案底
我冇咩所謂,二千零蚊利是錢都唔止啦
不過佢既賭注就是自己的前途,祝佢好運了
回復 支持 反對

樓主你都識講係刑事案,
所以就算 ...
瘋了!之比~ 發表於 28-2-2016 02:05

刑事可以庭外和解,不過與律政司
但若苦主都銷案,通常會取消控告,因為證據不足(有權取回協助調查的物品?)
或者不提證供起訴
回復 支持 反對

回復 14# foolruner

民事先有「庭外和解」依樣野,
刑事冇依個制度.
我職業係依方面, 信我吧T_T
同律政司庭外和解果D唔係刑事案黎架
係政府部門同市民有D唔岩亞, 要傾要拆, 先搵律政司,
都係民事案, 只不過一邊係政府一邊係市民老百姓.

你提出銷案的確, 大部分情況警方為左唔煩就唔會查,
因為$2060都唔係大數目.
但詐騙屬嚴重罪行, 如果係集團式既甚至係比o記跟,
有時唔係話你唔想告就唔告, 你唔想查就唔查,
李波太太提出銷案警方繼續查, 就係咁.
回復 支持 反對

回復  foolruner

民事先有「庭外和解」依樣野,
刑事冇依個制度.
我職業係依方面, 信我吧T_T
同律政司庭外 ...
瘋了!之比~ 發表於 29-2-2016 15:06

好吧,這裏不是法律台,不要爭論了XD
刑事和解即使如我所說,例子都極少(要我舉都只有一宗XD),所以無論如何你都正確。
回復 支持 反對