查看: 16458|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術討論] 窮人練明朝

此為不求人系列

首先我們解了商業任務,拿到的傳送符和一馳千里別用,打打工,買下挑夫,長槍手,修道僧,留下2個空位,餘下的全買道術。

再解初級戰鬥任務,拿到孔明,孔明升全力,以孔明為主力解任務。(我記得這裡就能拿到五張不死神符不過52巨商沒有資料,所以這裡假設沒有,如果有的話,走市街去大田以600萬到800萬一張的價錢放掉)

吃初級戰鬥任務得到的傳送符,找到高級戰鬥任的NPC,以孔明為主力解高級戰鬥任務。高級戰鬥任務有5張不死神符,拿到後,光速去市場,找大田出口,然後在大田以600萬到800萬一張的價錢賣了,得到3000~4000萬,作為初期資金。最後會拿到布朗機砲車加到320法力(載上金指環後400法力),再升全力。

你的兵陣應該如下
主角
挑夫
孔明
布朗機砲車
長槍武士
修道僧
道術師
道術師
道術師
道術師
道術師
道術師

去高手洞打四不像收集2個魂之鐵。打朝仙地表的山賊收集一把舊短弓。打南京旁邊的橙色狗收集1個舊鐵炮。去市街找玩家買2個三色彩丸。然後通過市去市街去日本買1個壽司,8個生魚片,10個五色饅頭,5個狼皮盔甲,到台灣買100個竹葉青,中國買100個白蔘。再吃初級商業任務送的傳送符。再吃初級商業任務送的一馳千里。解高級商業任務。

解完後,找中原的將帥中心,解聘孔明,買舜飛燕。
兵陣如下:
主角
挑夫
舜飛燕
布朗機砲車
長槍武士
修道僧
道術師
道術師
道術師
道術師
道術師
道術師

然後回高手洞打四不像,把舜飛燕升到10級。
然後回月奇峰用布朗機砲車打惡熊,舜飛冰牆擋惡熊,布朗機砲車輸出,把舜飛燕升到30級。
然後下冥界打冥界海底王把布朗機砲車升到80級。
接著去冰宮打冰凍士兵,用舜飛冰牆擋怪,布朗機砲車輸出,打40個先祖的靈魂(中原)。

打到後,回到冥界打冥界海底王,直到長槍武士的等級到了50級。
回到將帥所(中原)解聘布朗機砲車,解聘舜飛燕。
長槍武士轉職,修道僧轉職,道術師轉職。再買一隻道術師,然後加商團,讓面的人開新人物幫你買一隻一級陰陽師。
主角
挑夫
郭厚(200法,全力)
新舜飛燕(全法)
新孔明(全力)
陰陽師
道術師
道術師
道術師
道術師
道術師
道術師

然後去月奇峰打惡熊。
舜飛燕冰牆隔開惡熊,郭厚慢慢打。
舜飛燕20級後,去冥界打冥界海底王。同樣舜飛燕隔開冥界海底王,郭厚慢慢打。
郭厚100級後,到孔明打冥界海底王。
孔明也100級後,到市街的秘密住所,郭厚轉職項羽,孔明轉職劉邦。
從此千年前的仇敵回到一起過上幸福快樂的生活。
項羽對地清怪。
劉邦對空,補法力。
舜飛燕控場。
陰陽師帶高級武後降怪的法抗。
還有一大群道術師,劉邦100級以後開始自動全體回法力,到了200級後,隊伍基本是永動機。

轉主後攻略看8樓。

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
PMSK1314 + 1 很給力!

查看全部評分

回復

Lkyb 發表於 11-11-2016 22:28
明男 打食魂有燕封冰好難會死兵咖喎=口=

最初用,有時會漏冰

組隊更加有BUG會漏冰

也許是如此
回復 支持 反對

Lkyb 發表於 11-11-2016 22:28

我遲的諗住轉燕2,會冇左招封冰嘛,所以宜家就試緊唔封冰打
回復 支持 反對

skyxyxy 發表於 11-11-2016 21:37
宜家試緊,好唔慣,打3堆食魂都死兵-_-

回復 支持 反對

31941684 發表於 9-11-2016 20:26
我好似明男轉主180lv之後就冇用過冰牆
之後吸吸下200lv燕1嫌佢回魔慢就轉埋燕2
而家全巨商所有怪都已經夠 ...

宜家試緊,好唔慣,打3堆食魂都死兵-_-
回復 支持 反對

起步時應該有念力師,明男轉職要用
回復 支持 反對

~野狼神 發表於 10-11-2016 16:55
我反而選擇留燕1封冰打食魂
主角升150快過打冥海
我同意轉左主之後項同東方2的確冇乜用

主角係唔係打食云一定最快....有待分析

首先第1關口 用咩武器打?  地震? 暴雷? 斧技?
地震同斧技 都一定打得勁慢

120LV前 打冥海 沒有斧技,又係勁慢
同埋 搵劍 要收高武 可能都比較煩~

第2關口 要上120LV先入食云
如主角120LV 正常應該轉左 武道家2轉 可以打D比冥海更多經的怪

第3 主角組合技 可以秒冥蛇 一場連行路都唔洗 8-10秒~
打食云 我估一場封冰場 暴雷1HIT得8XX-1XXX 傷....唔過30秒一場都難
食云可以引怪都可以多經D 不過食云打2隊時 要清哂D怪,都要放2輪技先殺得哂 1輪=放技殺一堆怪

結論 2者都有 入場果關 相對難搞  沖120LV  OR 轉武道家
但轉武道家2轉 有利打先祖石 要轉孔2 主角比較難打
同堆組合技沖主,輕鬆 0壓力 唔洗禁到手殘 MISS都極小
回復 支持 反對

wc030201 發表於 10-11-2016 14:33
都係要東方2 打怪給經

東方2+燕1+寧2

我反而選擇留燕1封冰打食魂
主角升150快過打冥海
我同意轉左主之後項同東方2的確冇乜用
都係等炒
不過都係睇點樣可以快D轉到主姐

回復 支持 反對

~野狼神 發表於 9-11-2016 17:15
少少個人經驗同見解
跟據樓主既講法,項1孔1燕1打冥海升100lv唔係唔得
不過要項慢慢拮真係有排拮

都係要東方2 打怪給經

東方2+燕1+寧2

吸到80LV轉燕2 就抄東方2 轉孔1

要角沖150時,孔1 轉得孔2

明男做主力,唔用垃圾項~

回復 支持 反對

31941684 發表於 9-11-2016 18:34
樓主既教學轉主前都相當好
不過其實轉主後項2 孔2可以入倉
轉主升到180lv之後唔好再戇居居諗住打食魂升到22 ...

所以有八隻空裝兵長期死?
回復 支持 反對